Aralık 2019
4857 sayılı İş Kanunu uyarınca; işyerinde işe başladığı günden itibaren en az bir yıl çalışmış olan her işçi yıllık izin hakkı kazanmaktadır.
Bir yıldan beş yıla kadar çalışanların ondört gün, beş yıldan fazla onbeş yıldan az çalışanların yirmi gün, onbeş yıl ve daha fazla çalışanların yirmialtı gün yıllık izin hakkı bulunmaktadır. Deneme süreleri de çalışma süresi hesabında dikkate alınmalıdır. Kanunda belirtilen yıllık izin süreleri hak edilen asgari süreler olup iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılması mümkündür.
Yukarıda belirtilen sürelerin yine kanundan doğan istisnaları da bulunmaktadır. Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık izin hakkı dörder gün artırılarak uygulanmak zorundadır. Bununla birlikte; onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere kullandırılacak yıllık izin süresi ise yirmi günden az olamaz.
Uygulamada işveren ve işçiler tarafından dikkate alınmayan ancak yanlış uygulanması neticesinde işçiye haklı sebeple derhal fesih ve kıdem tazminatı hakkı veren iki önemli husus ise aşağıda belirtilmiştir.
- 26 Nisan 2016 tarihli ve 29695 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6704 sayılı Torba Kanun’un 16. Maddesi ile işçilerin yıllık izinlerini kullanması ile ilgili yeni bir düzenleme yapılarak 4857 sayılı İş Kanununun “Yıllık ücretli iznin uygulanması” başlıklı 56. Maddesi değiştirilmiştir. Bu madde uyarınca yıllık izin süreleri bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere istenildiği kadar bölünerek kullanılabilmektedir. İşçi tüm izinlerini bölerek kullanmayı talep etse dahi kanunun emredici maddesi olması sebebiyle işveren tarafından bir bölümünün en az on gün olarak kullandırılması zorunludur. Aksi halde işçinin haklı sebeple fesih hakkı doğmaktadır.
- 4857 sayılı İş Kanununun 57. Maddesi uyarınca: "İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır." Yıllık izin dönemine ilişkin ücreti peşin/avans olarak ödenmeyen işçinin iş sözleşmesini haklı sebeple derhal fesih hakkı doğmaktadır.
©2019 Elmas Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Bürosu Tüm hakları saklıdır.