Şubat 2021
“Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik”in 13. Maddesi uyarınca:
• Yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun,
• 150’den çok kadın çalışanı olan işyerlerinde,
0-6 yaşındaki çocukların bırakılması, bakımı ve emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine yakın bir yurdun kurulması zorunludur. Yurt, işyerine 250 metreden daha uzaksa işveren taşıt sağlamakla yükümlüdür.
Kadın Çalışan Sayısı Nasıl Hesaplanır?
Hesaplamada işverenin, belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan tüm işyerlerindeki kadın çalışanların toplam sayısı dikkate alınır.
Bununla birlikte, kadın çalışan sayısının hesabına erkek çalışanlar arasından çocuğunun annesi ölmüş veya velayeti babaya verilmiş olanlar da dâhil edilir.
İşveren Tarafından Açılan Kreş (Çocuk Bakım Yurdu) Ücretli Midir?
Yönetmeliğin 21. Maddesi uyarınca bina, kuruluş, döşeme, araç, gereç, taşıt, beslenme gibi giderlerinin tamamı işverenlerce karşılanır. Başka bir anlatımla işverenin bu hakkı ücretsiz olarak sunması zorunludur.
İşveren Tarafından Kreş (Çocuk Bakım Yurdu) Açılmaması İşçi İçin Haklı Fesih Nedeni Olarak Değerlendirilebilir Mi?
Yönetmelikte bulunan şartları sağlayan bir işverenin kreş açma yükümlülüğünü yerine getirmemesi halinden bundan yararlanma hakkı olan işçiler iş sözleşmelerini haklı sebeple feshedebilir.
“Yönetmelikteki düzenleme gereği işverenin kreş açma zorunluluğu bulunmakta olup, bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen işveren karşısında işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle fesih hakkı bulunmaktadır.” (T.C. Yargıtay 9. HD. E: 2015/5175, K: 2016/19971, T: 14.11.2016)
©2021 Elmas Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Bürosu Tüm hakları saklıdır.